joi, 5 martie 2009

Crezul de Etica al Piratilor


1. Capitanul trebuie sa detina controlul total, pe timpul expeditiei ; el trebuie sa aiba autoritate totala tot timpul cat conduce corabia.Cel care nu asculta va fi pedepsit,exceptand cazurile cand majoritatea echipajului voteaza impotriva pedepsei.

2. Daca corabia Capitanului a naufragiat , echipajul se obliga sa ramana alaturi de el pana isi gaseste alta corabie. Daca vasul este in proprietatea comuna a echipajului , prima corabie capturata ii apartine capitanului, impreuna cu o parte din prada.

3. Medicul echipajului va primi 200 de coroane pentru practicarea medicinii si va primi o parte din prada.

4. Ceilalti ofiteri vor primi fiecare cate o parte, iar daca unul dintre ei se va distinge prin ceva, echipajul va hotari ce recompensa sa ii fie acordata.

5. Prada luata de pe corabia capturata va fi impartita in parti egale.

6. Cel care va semnala primul aparitia unei corabii la orizont va primi o suta de coroane.

7. Daca pierzi un ochi, o mana sau un picior, vei primi pana la sase sclavi sau 600 de coroane.

8. Proviziile si berea vor fi impartite egal.

9. Daca ajuti o femeie deghizata sa ajunga la bord, vei fi pedepsit cu moartea.

10. Daca un Frate fura de la altul, ii vor fi taiate nasul si urechile. Daca pacatuieste din nou, i se va da o muscheta, gloante, plumb si o bota de apa si va fi lasat pe o insula.

11. Daca exista vreun dubiu intr-o disputa intre Frati , un tribunal de onoare va decide verdictul. Daca se dovedeste ca un Frate a gresit, prima oara va fi iertat, dar daca va comite aceeasi greseala si a doua oara , va fi legat de un tun si va primi din partea fiecarui membru al echipajului o lovitura de bici. Aceeasi pedeapsa va fi acordata fiecaruia dintre noi, inclusiv ofiterilor, care se va imbata , cata vreme este pe vas, pana la punctul pierderii cunostintei.

12. Oricine va fi pus de straja, dar va adormi in acest timp, va fi biciuit in primul rand de Frati, iar,de va gresi din nou, i se va despica capul.

13. Celor care vor complota sa dezerteze sau, de vor dezerta, sunt prinsi, li se vor taia capetele.

14. Certurile dintre Frati pe perioada cat sunt pe corabie vor fi rezolvate cu pistolul sau sabia. Cel care face primul sa curga sangele este victorios. El nu va mai lovi pe altcineva cat va fi imbarcat.


Sursa : "Etica in mass media" - Dr. Frank Deaver




2 comentarii:

giuly spunea...

right

No One spunea...

chiar mi-a placut "etica de munca" a piratilor.